غار سهولان مهاباد؛ دومین غار بزرگ آبی ایران
تابه حال چیزی از دومین غار بزرگ آبی ایران شنیده اید؟ غار سهولان یا غار کونه کوتر یکی از شگفت انگیزترین جاهای دیدنی مهاباد در آذربایجان غربی است. این غار از سال 1379 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و در دسترس گردشگران قرار گرفته است.
با وجود قایق های تفریحی، سوژه های عکاسی تمام نشدنی، زیبایی انکارنکردنی غار و تماشای های فراموش نشدنی آن، امکان ندارد عاشق غار سهولان نشوید. این غار یکی از مهم ترین جاهای تماشای آذربایجان غربی به شمار می رود. علاقه گردشگران و مردم محلی به این غار را نمی شود با معیارهای معمولی مقایسه کرد، کافی است کنارشان بنشینید تا ببینید می توانند ساعت ها برایتان از تماشای های غار حرف بزنند. اگر می خواهید با این جاذبه گردشگری بیشتر آشنا شوید، با مجله گردشگری خبرنگاران همراه باشید.
غار سهولان کجاست؟
غار سهولان در روستای سهولان، مهاباد، آذربایجان غربی واقع شده است.
مهم ترین ویژگی غار سهولان چیست؟
مهم ترین ویژگی غار سهولان این است که این غار دومین غار بزرگ آبی ایران است.
تماشای های نزدیک به غار سهولان کدام است؟
قلعه اوریس، مسجد روستای سهولان، روستای سهولان و روستای عیسی کند، از جاهای تماشای نزدیک به غار سهولان است.
در چه ساعاتی می توان از غار سهولان بازدید کرد؟
ساعت بازدید از غار سهولان در بهار و تابستان از 8:30 تا 18:00 و در پاییز و زمستان از 8:30 تا 17:00 است
عمق آب غار سهولان چقدر است؟
عمق آب از 15 تا 30 متر متغیر است.
معرفی کامل غار سهولان
غار سهولان مهاباد در ارتفاع 175 متری از سطح دریا واقع شده است. درون غار دریاچه ای تشکیل شده است که قایق ها روی آن حرکت می نمایند. رسوبات آهکی بیشتر زیبایی غار را ساخته اند. این رسوبات آهکی به شکل ها مختلف در غار آبی سهولان تشکیل شده است و چشم انداز ای فوق العاده به وجود آورده است. وقتی که با قایق روی آب حرکت می کنید، حتما با دقت به اطراف نگاه کنید تا این زیبایی ها را از دست ندهید.
سهولان دو ورودی دارد؛ یکی ورودی اصلی و دیگری ورودی فرعی است. این روزها گردشگران بیشتر از ورودی اصلی استفاده می نمایند و ورودی فرعی برای خروج در نظر گرفته شده است. ورودی اصلی بزرگ تر است و درختان و بوته های زیادی اطراف آن دیده می شود. به علاوه به وسیله ورودی اصلی راحت می توان به قسمت آبی غار رسید.
غار سهولان مهاباد به دو قسمت خشکی و آبی تقسیم شده است. برای رسیدن به قسمت آبی غار باید از ورودی اصلی وارد شوید و با استفاده از پله، حدود 20 متر پایین تر بروید؛ تعداد این پله ها تقریبا 110تاست. برای ورودی فرعی هم پله هایی ساخته شده است که گردشگران راحت بتوانند از آن استفاده نمایند.
با ورود به غار، بلافاصله متوجه تغییر دما و رطوبت هوا می شوید. ادمای درون و بیرون غار 10 تا 15 درجه تفاوت دارد. دمای داخل غار هم بین 10 تا 13 درجه سانتی گراد تغییر می نماید و رطوبت آن چیزی حدود 70 تا 80 درصد است. بعد از ورودتان ممکن است این رطوبت را بیشتر احساس کنید. رطوبت زیاد غار باعث شده تا خزه های قهوه ای و سبزرنگ، روی صخره ها و سنگ ها رشد نمایند. هر چقدر هم پایین تر بروید فشار هوا بیشتر و اکسیژن کمتر می شود.
ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه 50 متر است و عمق آب از 15 متر آغاز شده و تا 30 متر هم می رسد. غار سهولان در کل دو هکتار است که تا حالا حدود 300 متر از قسمت خشکی و 250 متر از مسیر آبی آن کشف شده و به بهره برداری رسیده است.
سهولان سه دریاچه دارد که برای آن محدوده هایی معین نموده اند. این منطقه های معین شده، در واقع حرکت قایق ها را محدود می نماید تا همه گردشگران در امنیت کامل باشند و غار هم آسیبی نبیند. آب این دریاچه ها از سفره های زیرزمینی و جوشش چشمه ها تأمین می شود.
به خاطر تاریکی و کمبود نور خورشید در غار، هیچ جلبکی در آب رشد نمی نماید؛ به همین علت آب این غار زلال است. امکان دارد هنگام بازدید، جانورانی که در غار سهولان زندگی می نمایند را هم از نزدیک ببینید. خفاش، کبوتر وحشی، زالو، مارگوس یا جانور لجن خوار و موجودات ریزی که در آب زندگی می نمایند، ازجمله حیوانات ساکن غار هستند.
در مسیرتان برای رسیدن به غار به تابلوهای اطرافتان دقت کنید. روی یکی از تابلوها نوشته شده: جاذبه معکوس. در این منطقه شما با وجود حرکت کردن در سرازیری، می فهمید سرعت ماشین کم شده است. این همان جاذبه معکوس است. جاذبه معکوس به علت اثری به نام کشش کوه ایجاد می شود. مطمئنیم کلی شگفت زده خواهید شد.
غار سهولان کجاست؟
غار سهولان در روستای سهولان، مهاباد، آذربایجان غربی واقع شده است. برای رسیدن به غار سهولان باید به 43 کیلومتری جنوب شرقی مهاباد تا بوکان بروید؛ بعد با استفاده از جاده برهان و روستای عیسی کند، به سهولان برسید. غار سهولان درست بین شهرستان مهاباد و شهرستان بوکان قرار گرفته است.
لوکیشن غار سهولان روی گوگل مپ
برترین زمان بازدید از غار سهولان
برترین زمان بازدید از غار سهولان، فصل بهار یا تابستان است. در این دو فصل سهولان برترین آب وهوای خود را دارد و می تواند خیال شما را از آب وهوا راحت کند.
مسیر دسترسی به غار سهولان
برای رسیدن به غار سهولان، اول باید خودتان را به ارومیه برسانید. بعد از آن به مهاباد و بعد به بوکان بروید. از آنجا باید به سمت تپه ای به نام ماهورها بروید و بعد از ردکردن آن، روستای عیسی کند را هم رد کنید. بعد از ردکردن روستای عیسی، می توانید با استفاده از تابلوها غار سهولان را به راحتی پیدا کنید. کمی دورتر از غار باید از ماشین پیاده شوید و پیاده روی کوتاهی داشته باشید تا به غار برسید.
اگر می خواهید با خودروی شخصی از تهران به ارومیه سفر کنید، کوتاه ترین راه برای شما، راه قزوین است. در این مسیر از شهرهای قزوین، زنجان و تبریز عبور می کنید و به ارومیه می رسید. این مسیر 765 کیلومتر است و تقریبا هشت ونیم ساعت طول می کشد تا به ارومیه برسید.
دو مسیر دیگر هم از سمت همدان وجود دارد که طولانی تر است. مسیر اول به وسیله همدان، کردستان، مهاباد، نقده و بعد ارومیه است، مسیر دوم هم از ساوه، همدان، زنجان و تبریز شما را به ارومیه می رساند.
تاریخچه غار سهولان
شاید باورتان نشود؛ ولی طبق تحقیقات، غار سهولان مهاباد حدود 70 میلیون سال قدمت دارد که از لحاظ زمین شناسی به اواخر دوره کرتاسه برمی شود.
تاریخ کشف غار دقیقا معین نیست. تا جایی که محققان سر در آورده اند، مردم همواره اطراف غار سهولان زندگی می کردند و از غار به عنوان پناهگاه و محلی برای شکار استفاده می کردند.
سال 1890 میلادی بود که این غار معروف تر شد و نقشه ای از آن تهیه کردند. باستان شناس فرانسوی به نام ژاک دمورگان در آن سال با یاری مردم محلی قایق چوبی کوچکی ساخت و وارد غار سهولان شد. دمورگان از غار یک نقشه تهیه کرد که 60 درصد شبیه نقشه کنونی غار است. ژاک دمورگان بعدها در کتاب خود به نام جغرافیای ایران به غار سهولان مهاباد هم اشاره می نماید.
تحقیق های اساسی تری هم بعدها روی این غار انجام شد. بعد از ژاک دمورگان، هیئتی از انگلیس در زمان جنگ دوم جهانی روی غار آبی سهولان تحقیق کردند. بعد از آن هم ایرانیان در سال 1375 مطالعه روی این غار را ادامه دادند.
نتیجه تحقیقات، کشف تالار بزرگ، دهلیز ورودی و سفال های مربوط به دوره های اشکانی و ایلخانی بود.
غار سهولان در لیست میراث طبیعی و ملی ایران ثبت شده است و جزء منطقه ها تحت حفاظت سازمان محیط زیست واقع شده است.
معماری غار سهولان
همان طور که گفتم، غار سهولان مهاباد مدتی برای پناه گرفتن انسان ها استفاده می شد. به همین دلیل اتاق ها و تالارها و بخش هایی در قدیم برای این غار ساخته شده است. برای ساختن این بخش ها باید از مردم قدیم و زمان تشکر کنیم. با گذشت زمان و تشکیل شدن قسمت های آهکی و خاکی، غار سهولان هم زیباتر شد و هم محل مناسب تری برای زندگی.
اگر نیم نگاهی به عکس های این مقاله بیندازید، خودتان از این همه ظرافت و زیبایی غار به وجد خواهید آمد. فرقی نمی نماید در قسمت آبی غار روی قایق بمانید یا روی بخش خشکی قدم بزنید و تمام بخش های غار را با چشم خودتان از نزدیک ببینید، به هرحال قرار است کلی لذت ببرید.
ریزِ جزئیات دیوارها، فضای غار سهولان و زلال بودن آب، همگی باعث می شود تجربه های فراموش نشدنی از غار داشته باشید. پیشنهاد می کنم همراه خودتان یک دوربین عکاسی یا تلفن همراه داشته باشید تا از این جزئیات معماری غار سهولان عکس بگیرید.
وجه تسمیه غار سهولان
شاید کنجکاو باشید بدانید چرا این غار به نام غار سهولان شناخته می شود. شاید هم تا الان حدس زده باشید که نام این غار، از نام روستای سهولان در نزدیکی این غار گرفته شده است.
کلمه سهول به معنای یخ و سهولان در زبان کردی به معنای یخبندان است. کونه کوتر نام دیگر غار آبی سهولان است که معنای لانه کبوتر را می دهد. این نام به علت وجود تعداد زیادی لانه کبوتر در غار، روی غار سهولان مهاباد گذاشته شده است.
مردم محلی کونه کوتر را برای بخش آبی غار و نام کونه مالان را برای قسمت خشکی استفاده می نمایند. کلمه مالان به معنای پناهگاه است.
امکانات رفاهی غار سهولان
برای بازدید از غار سهولان مهاباد اصلا لازم نیست نگران چیزی باشید. بگذارید برایتان بگوییم چرا.
اول از وجود سوپرمارکت، پارکینگ، سرویس بهداشتی، عبادتگاه، رستوران و آلاچیق های متعدد اطراف غار خیالتان را راحت می کنیم. مطمئن باشید از این لحاظ مسئله ای پیدا نخواهید کرد. می توانید بعد از بازدیدتان سری به رستوران یا آلاچیق بزنید.
نورافکن ها و پروژکتورهای درون غار، خیالتان را از وجود نور راحت می نماید. با نورپردازی مناسب غار سهولان می توانید خیلی راحت جزئیات غار را ببینید. قایق های غار سهولان هم که معرف حضورتان هست. با این قایق ها می توانید بدون دردسر، امن و راحت، بخش آبی غار را بگردید.
اگر هنگام بازدید برایتان مسئله ای پیش آمد یا سؤالی داشتید، اصلا لازم نیست نگران شوید. راهنماها همواره هستند تا به سوالاتتان پاسخ دهند و مشکلتان را سریع حل نمایند.
اقامت در مهاباد برای بازدید از غار سهولان
برای اقامت در مهاباد یا روستا و شهری نزدیک غار، گزینه های مختلفی وجود دارد. اگر دوست دارید از جاهای تماشای مهاباد هم بازدید کنید و این وسط سری هم به غار سهولان بزنید، پیشنهاد می کنم از گزینه های اقامت در مهاباد بهره ببرید.
البته مهاباد تنها گزینه روی میز نیست. می توانید شب را در اقامتگاه های بوم گردی روستای سهولان بمانید. یکی از این اقامتگاه ها، علی یک بار است.
توصیه هایی برای بازدید از غار سهولان
- بازدید از غار سهولان مهاباد برای افراد سالمند، بچه ها زیر پنج سال و افراد دارای مسائل تنفسی یا حرکتی مناسب نیست. یادتان باید که باید در غار پیاده روی کنید و فشار هوای پایین و رطوبت بالای غار می تواند افراد حساس را دچار مسائل تنفسی کند.
- احتمال تماشا پرندگان مختلف و خفاش ها در غار بسیار زیاد است؛ پس اگر فوبیا یا آلرژی دارید، ترجیحا از تماشا این غار پرهیز کنید.
- برای بازدید از غار سهولان به بلیط ورودی، لباس گرم و حدود 2 ساعت زمان احتیاج دارید. قیمت بلیط در سال 1403 حدود 60 هزار تومان بوده و بلیط ورودی برای بچه ها زیر 6 سال رایگان است.
- چون دمای درون غار آبی سهولان مهاباد متغیر است، ممکن است هوا آنجا سرد باشد؛ پس خوب است یک دست لباس گرم محض احتیاط همراهتان داشته باشید تا در مواقع ضروری بپوشید.
در آخر، اگر از غار سهولان مهاباد بازدید کردید، حتما تجربه سفرتان را برای همراهان خبرنگاران هم بنویسید.
به نقل از: علی بابا