درگ ریرا و پژو 2008 ، اسب های تازه ایرانی یا اسب های کهنسال فرانسوی؟
درگ ریرا و پژو 2008 به دلیل تشابه زیاد فنی دو خودرو حائز اهمیت زیادی است. پلت فرم ریرا بر گرفته از پژو 2008 نسل دوم است و توان پیشرانه هر دو خودرو یکسان است. هر دو خودرو از گیربکس 6 سرعته AT بهره می برند. درگ ریرا و پژو 2008 در هوای 39 درجه سانتی گراد تابستان و در شهر تهران صورت گرفته است. خودرو ریرا صفر کیلومتر و پژو 2008 مدل 1397 با کارکرد 60 هزار کیلومتر است. برنده درگ در حرکت (رولینگ)، کدام خودرو است؟
خبرنگاران - مجتبی اسماعیلی: درگ ریرا و پژو 2008 به عنوان دو خودرو هم کلاس و با تشابه فنی زیاد، بسیار دارای اهمیت است. چرا که ریرا در واقع ایرانیزه شده، پژو 2008 مدل 2020 یا نسل دوم است. توان فراوریی پیشرانه هر دو خودرو نیز تقریبا یکسان است.
ریرا از قوی ترین پیشرانه ساخت داخل یعنی EP توربو استفاده می نماید که توانایی فراوری 160 اسب بخار قدرت و 240 نیوتون متر گشتاور را دارد. حجم این پیشرانه 1.7L و از نوع VVT دوبل است. گیربکس ریرا هم از نوع شش سرعته AT ساخته شرکت DAE چین است. وزن ریرا حدود 1400 کیلوگرم است.
در مقابل پژو 2008 از پیشرانه خانواده Prince گروهِ پژو سیتروئن با کد EP6 بهره می برد. این پیشرانه 1.6 لیتری توربو شارژر به فناوری VVT (تنظیم زمان باز و بسته شدن سوپاپ) و بعلاوه VVL (تنظیم ارتفاع باز و بسته شدن سوپاپ) مجهز است. پیشرانه پژو 2008 به وسیله گروهِ پژو - سیتروئن و BMW پیشرفته است. موتور این خودرو توان فراوری 163 اسب بخار قدرت و 240 نیوتون متر گشتاور را دارد. گیربکس این خودرو نیز از نوع شش سرعته AT ساخت شرکت آیسین ژاپن است. وزن پژو 2008 حدود 1300 کیلوگرم است. برنده رقابت درگ ریرا و پژو 2008 کیست؟
درگ ریرا و پژو 2008
یک اتوبان صاف و خلوت برای تست رولینگ دو خودرو انتخاب شده است. داخل پژو 2008 دو سرنشین وجود دارد تا اضافه وزن 100 کیلوگرمی ریرا را جبران کند. دو خودرو به هم نزدیک می شوند و وقتی سرعت هر دو به 40 کیلومتر بر ساعت می رسد رقابت آغاز می گردد. راننده هر دو خودرو به صورت همزمان تخته گاز می نمایند. ریرا با کشیدن دو معکوس از دنده پنج به سه به خوبی شتاب می گیرد. اما این در حالی است که پژو 2008 ریرا را در آینه خود می بیند!
پژو 2008 رجحان خود را بر سر ریرا فریاد می زند و دورتر و دورتر می گردد. تست دوباره تکرار می گردد. باز هم پژو 2008 به محض تخته گاز کردن به جلو شلیک می گردد و فرصت هیچ فکر کردنی را به موتور و گیربکس ریرا نمی دهد.
تست درگ ریرا و پژو 2008 این بار با تهویه خاموش ریرا تکرار می گردد. اما باز هم فرقی ندارد. پژو 2008 دوباره ریرا را قربانی می نماید.
برای بار دیگر پژو 2008 یک آوانس هم به ریرا می دهد و عقب تر از آن مسابقه را آغاز می نماید. پژو باز هم در کسری از ثانیه ریرا را پشت سر می گذارد. این تست پنج مرتبه انجام شد و هر بار ریرا با اختلاف زیاد و قابل توجهی از پژو باخت. اما با توجه به مشخصات فنی بسیار نزدیک دو خودرو، چرا ریرا این طور باخت؟
معجزه گیربکس و کالیبراسیون
در تست درگ ریرا و پژو 2008 حتی اگر از موتور بهتر و پیشرفته تر پژو 2008 هم بگذریم، به گیربکس خوب آیسین آن می رسیم. گیربکس این خودرو بسیار هوشمند است و نوع تعویض دنده ها، حفظ دور موتور و انتخاب دنده مناسب تشابه زیادی به تعویض دنده دستی دارد. گیربکس این خودرو با بر داشتن پا از روی پدال گاز، بلافاصله دنده را سبک نمی نماید و دور موتور را هم در محدوده (حدود 4000 RPM) نگه می دارد. سپس چند ثانیه صبر می نماید تا ببیند راننده قصد شتاب گیری مجدد دارد یا خیر. اگر داشت که با همان دنده یا با یک معکوس کشیدن سریع شتاب می گیرد. اگر هم متوجه شد که راننده دیگر قصد شتاب گیری ندارد، یک دنده سبک می نماید. به این ترتیب به محض فشار مجدد روی پدال گاز، خودرو به سرعت شتاب می گیرد یا اگر لازم باشد، معکوس می کشد.
اما در ریرا به محض برداشتن پا از روی پدال گاز، دنده ها سبک می شوند و دور موتور تا 2000 RPM افت می نماید. به این ترتیب خودرو همیشه حالت دنده مرده دارد. این موضوع باعث تنبل شدن خودرو در حالت سر گاز و بعلاوه فشار آمدن به موتور و گیربکس، افزایش شدید مصرف سوخت و تاخیر بیش از حد خودرو، هنگام سبقت گیری می گردد.
به نظر می رسد با اصلاح کالیبراسیون خودرو و الگو گرفتن از مپ خودروهایی مانند پژو 2008 یا کیا سراتو سایپایی، این مشکل تا حدی بر طرف گردد.
به نقل از: بیت ران