گفت وگوی اختصاصی مجله خبرنگاران با نرگس طافی
گفت وگوی اختصاصی مجله خبرنگاران با نرگس طافی ، برگزیده پنجمین جشنواره مد و لباس فجر / از بارسلونای اسپانیا به ایران آمده است تا به گفته خودش از نمادهای ایرانی در طراحی کارهایش بهره ببرد اما نه آنچنان که در گذشته این نمادها مورد استفاده قرار گرفته اند . او معتقد است ایران به یک روند مدسازی احتیاج دارد، تا از تکراری که در آن اسیر شده است، خارج گردد.

نرگس طافی یکی از هنرمندان عرصه طراحی مد و لباس است که پس از گذراندن تحصیلات خود در رشته کارشناسی ارشد طراحی لباس (کالکشن و برند) در دانشگاه UPF بارسلونای اسپانیا، به ایران آمده تا فعالیت خود را در رشته تخصصی اش در ایران دنبال کند.
فعالیت های طافی از به نمایش گذاشتن طراحی هایش در زمینه مد و طراحی لباس برای هنرمندان مشهور گرفته تا پوشاکی که کوشش می نمایند در قالب یک هنر، مفهوم خاصی را به تماشاگران نشان دهند، را در بر می گیرد.
آنچه در طراحی های نرگس طافی بیش از هر چیز به چشم می خورد همین مفاهیم نهفته است که باعث شد در نهایت سال گذشته به عنوان برگزیده اول پنجمین جشنواره مد و لباس در زمینه طراحی لباس مفهومی انتخاب گردد.
مفهوم پوشیدگی برای گذر از محدودیت ها
شاید کار در ایران در زمینه مد و لباس برای کسی که تحصیلات خود را در خارج از ایران گذرانده است، با محدودیت هایی همراه گردد، اما نرگس طافی اعتقاد دارد که این محدودیت خلاقیت او را بیشتر نموده است.
او با اشاره به اینکه از شروع کار در ایران کوشش نموده تا در طراحی لباس ها از جنس و پارچه های به کار رفته گرفته تا رنگ ها، مفاهیم خاصی را القا کند، یکی از مسائل در زمینه فعالیت در حوزه مد را محدودیت در تبلیغات می داند.
علاوه بر آن محدودیت در زمینه دسترسی به مواد مورد احتیاج و اکسسوری ها و در نهایت به نمایش درآوردن کار طراحی شده از جمله دشواری هایی است که نرگس طافی و دیگر طراحان در مسیر کار حرفه ای خود با آن روبرو می شوند.
اما او با استفاده از خلاقیت توانسته تا حدی از این محدودیت ها عبور کند، او می گوید که با استفاده از مفهوم پوشیدگی در طراحی های خود و ارائه طراحی هایی که در درون خود پوشیدگی را دارند، توانسته کارهای خلاقانه تری را طراحی کند که با محدودیت هم روبرو نمی شوند.
محدودیت دیگرِ طراحان در ایران به نظر او، نبود هفته مد و کنسرسیوم مد است که باعث ایجاد گسستگی در نمایش کلکسیون های مختلف از طراحان می گردد، او می گوید: طراحان مد در ایران هم باید مطابق با مد جهانی حرکت نمایند و این احتیاج به یک نظمی در زمینه مد و لباس دارد.
از مفهوم تا تجاری سازی، مد به کدام سمت پیش می رود؟
طراحی لباس هایی که در خود مفاهیمی را به بیننده می رسانند یا طراحی لباس هایی که تمام ویژگی های مورد احتیاج پوشاک برای تجاری سازی را دارد؛ این یک دو راهی است که بسیاری از طراحان با آن روبرو می شوند، اما طافی که خود بر ورود مفاهیم در مد تاکید دارد، در این دو راهی کدام مسیر را انتخاب نموده است؟
طافی در پاسخ به این سوال می گوید که در هر کلکسیون طراح می تواند دو لاین جداگانه به طراحی های مفهومی (conceptual) و طراحی های تجاری (commercial) اختصاص دهد یا هر دو را در یک کلکسیون و در کنار هم ارائه کند.
او درباره طراحی های خودش تاکید می نماید که در هر کلکسیون، طراحی های او طیفی از طراحی های کاملا مفهومی تا تجاری را در بر می گیرد و به این ترتیب بعضی از طراحی هایش بیش از هرچیز نمایان گر مفاهیم مد نظر او بوده و بخشی از آن قابلیت تجاری سازی دارد.
او در این باره می گوید: با این حال کوشش می کنم در بخش لباس های تجاری همان مفاهیم و خلاقیت های مدنظر خود را در عین حال که لباس قابلیت استفاده خود را حفظ می نماید، به کار ببرم.
بته جقه ها؛ نشان گر طراحی ایرانی یا بازگشت به گذشته؟
آنچه در طراحی های ایرانی در زمینه مد و پوشاک به کار می رود المان های سنتی مانند طرح های اسلیمی، بته جقه ها یا استفاده از نستعلیق فارسی است، المان هایی که می توان گفت به نوعی امضا برای طراحی مد در ایران تبدیل شده است. اما نگاه طافی به استفاده از این المان ها فرق دارد.
او می گوید در استفاده از هر المانی به آن ها اشاره مستقیم نمی نماید و معتقد است که مفهوم هنر زیبا هم همین اشاره غیرمستقیم به المان های به کار رفته در کار یک هنرمند است.
طافی می گوید: زمانی که المان ها ایرانی در طراحی ها به کار می روند باید به شکلی هنرمندانه و خلاقانه باشند که در روح این طراحی ها ورود نموده باشند.
لزوم استفاده از مدرنیته نکته دیگر مورد تاکید او است، طافی معتقد است که اگر قرار است از المان های ایرانی یا سنتی در طراحی ها استفاده گردد نباید این المان ها همانطور که در گذشته به کار رفته اند، دیده شوند بلکه باید با نوآوری همراه شده و با توجه به دانش روز از آن ها استفاده گردد.
مد زنان ایرانی در چرخه تکرار
مد و پوشش زنان ایرانی به ویژه در سال های اخیر همگام با مدهای جهانی و طراحی های ایرانی با تحولات مختلفی همراه بوده است با این حال نگاه طافی به عنوان متخصص در زمینه مد و پوشاک به این تحول در پوشش زنان ایرانی فرق دارد.
او درباره کلیت پوشش زنان ایرانی می گوید که اگرچه طرح پارچه ها تغییر می نمایند اما فرم یا همان استراکچر دچار تحول نشده است، تغییر در پوشش زنان در ایران به تغییر در نوع پارچه یا نقش محدود شده است و فرم متفاوتی که همزمان متناسب با فرهنگ ایرانی باشد، در این تغییرات وجود ندارد
او می گوید لازمه ایجاد این فرم متفاوت، مدسازی است. به گفته طافی خریداران فعال در زمینه مد و پوشاک بیشتر سراغ طراحی های خارجی می روند و خریداران طراحی های ایرانی فعالیت گسترده ای ندارند که بتواند بازار پوشاک ایرانی را تحت تاثیر قرار دهد.
یک توصیه با طعم مد برای هر ایرانی
طافی معتقد است که استایل هر فرد فرق دارد و هر شخص برای انتخاب آنچه می پوشد، ذائقه ای متفاوت دارد، اما انتخاب او برای لباس طرح های مینیمالیستی است.
او که می گوید همواره آن طور طراحی می نماید و آن طور می پوشد که متفاوت به نظر برسد، درباره روح این تفاوت می گوید: بیش از هر چیز در انتخاب لباس سراغ هم رنگ هایی می روم که ساده باشند و تفاوت را در برش ها و دوخت های متنوع نشان می دهم.
لباس به مثابه یک تابلو نقاشی
لباس زنانه باید نشان گر ابهت زن باشد، در واقع یک لباس درست مانند یک تابلوی نقاشی است که مفهومی را که مدنظر طراح لباس بوده پیاده سازی می نماید اما در نهایت شخصی که لباس را به تن می نماید می تواند مفهوم پنهان در لباس را به نمایش بگذارد.
لباس های چند کاربردی، راهی برای خرید کمتر
برای داشتن استایل های متفاوت همواره احتیاجی به خریدهای بیشتر نیست، طافی با اشاره به این نکته می گوید: طراحی هایی در زمینه مد که باعث می گردد یک پوشش چندکاربری داشته باشد می تواند احتیاج به خرید لباس های متنوع برای داشتن استایل های مختلف را کم کند. این طراحی ها به مشتریان اجازه می دهد که در موقعیت های مختلف کارایی لباس خود را تغییر دهند، مثلا مانتویی که با دوختی خاص می تواند به عنوان بلوز هم مورد استفاده قرار گیرد
بهار و انتخابی متفاوت برای فصلی تازه
توصیه طافی به افرادی که با انتخاب تیپ تازه ای، خود را آماده بهار می نمایند این است که پارچه های خنک و ظریف را در کنار رنگ های روشن انتخاب نمایند.
او می گوید مد، قانونی ندارد که به زنان بگوید چه بایدها و نبایدهایی را در انتخاب لباس خود به کار ببرند و اینکه هر فرد چه سبک مانتو یا لباسی را انتخاب می نماید در نهایت به سلیقه او بستگی دارد.
اگرچه به نظر او به ویژه در فصل بهار بهتر است زنان ایرانی سراغ انتخاب مانتوهای با فرم آزاد بروند اما این در نهایت به سلیقه خاص هر فرد بستگی دارد که چه انتخابی خواهد داشت.
فرار از گسیختگی و رعایت زیبایی شناسی
اگرچه سلیقه و ذائقه هر فرد معین نماینده ست لباسی است که او انتخاب می نماید، طافی می گوید نکته مهمی که باید در مد مورد توجه قرار گیرد این است که ترکیب لباس ها به لحاظ زیبایی شناسی متناسب بوده و در هم ریخته و از هم گسیخته نباشد.
او می گوید با اینکه در طراحی های تازه مد ممکن است با چنین درهم ریختگی روبرو شویم اما در نهایت این ترکیب زیبایی شناسی است که باید رعایت گردد.
به نقل از: دیجی استایل