هوشمندسازی شهرها: هوشمندترین شهرهای جهان را بشناسید

در پی شکل گیری مفهوم دولت الکترونیک، اصطلاح شهر الکترونیک یا شهر هوشمند نیز مطرح شد. به گونه ای که امروزه یکی از راه های شناسایی شهرهای پیشرفته دنیا معیارهایی چون استفاده آنها از سیستم های هوشمندانه و خلاق در مدیریت شهری است.

هوشمندسازی شهرها: هوشمندترین شهرهای جهان را بشناسید

البته در عصر حاضر با توسعه فناوری اطلاعات، اغلب شهرهای دنیا برای استفاده حداکثری از پتانسیل های زندگی شهری خود، برای دستیابی به اهداف یک شهر هوشمند کوشش می نمایند. در یک تعریف کلی، شهر هوشمند شهری است که بیشترین مقدار بازدهی را در حوزه زندگی شهری داشته و داری شش معیار اصلی زندگی هوشمند از قبیل اقتصاد هوشمند، حمل نقل هوشمند، محیط هوشمند، شهروندان هوشمند، روش زندگی هوشمند و مدیریت اداری هوشمند باشد.

چرا ایجاد شهر هوشمند لازم است؟

با رشد چشمگیر جمعیت و مهاجرت افراد از روستاها به شهرها، زندگی شهرنشینی بسیار توسعه پیدا نموده است؛ به گونه ای که پیش بینی می گردد در سه دهه آینده حدود دو و نیم میلیارد نفر به شهرهای دنیا اضافه شوند؛ اگر این آمار صحیح باشد، قطعا شهرها در آینده با بحرانی جدی روبه رو خواهند شد. از این رو، شهرها برای مقابله با بحران های پیش رو احتیاج به هوشمندسازی دارند.

شهر هوشمند چگونه شهری است؟

از آنجاکه، در شهر هوشمند وقت و انرژی شهروندان از اهمیت بسزایی برخوردار است، مدیریت یک شهر هوشمند همیشه سعی می نماید با خلق ایده های تازه در راستای هوشمندسازی شهرها و کسب وکارها اقداماتی صورت دهد. تحقیقات بیانگر آن است که ویژگی اصلی شهر هوشمند باید به گونه ای باشد که شهروندان را از دنیای یک بعدی شهرهای سنتی و امروزی، به دنیایی دو بعدی که فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات و فضای دیجیتال در آن حرف اول را می زنند، منتقل کند.

شهر هوشمند شهری است که در آن خدمات به صورت شبانه روزی ارائه شده و شهروندان می توانند به وسیله اینترنت، هرکجا که باشند، در هر لحظه به اطلاعات و خدمات آموزشی، تفریحی، تجاری، اداری، بهداشتی و هرآنچه که به آن احتیاج دارند، دسترسی پیدا نمایند، در چنین شرایطی قطعا زندگی شهروندان راحت تر خواهد شد. از سوی دیگر، به این علت که رفت وآمدهای شهری در چنین شهری به حداقل می رسد، تاثیرات مخرب وسایل نقلیه بر محیطزیست نیز کاهش پیدا می نماید.

محققان و دست اندرکاران پیاده سازی شهرهای هوشمند 19 شاخص اصلی را برای شناسایی این شهرها تبیین نموده اند که شامل پارکینگ هوشمند، سرویس به اشتراک گذاری خودرو و تاکسی آنلاین، هوشمند کردن سیستم ترافیک، حمل و نقل عمومی هوشمند، انرژی پاک، ساختمان هوشمند، جمع آوری هوشمند زباله، حفظ محیط زیست، مشارکت شهروندان، دیجیتالی شدن دولت، برنامه ریزی شهری، آموزش، زیست بوم مالی، دسترسی به 4G LTE، سرعت اینترنت، فراوانی هات اسپات وای فای، استفاده از گوشی هوشمند، استانداردهای زندگی و چگونگی توسعه فرآیند هوشمندتر شدن شهرها می گردد.

عناصر ضروری برای اطمینان از موفقیت شهرهای هوشمند

علاوه بر اینکه وجود شهروندان هوشمند در موفقیت شهرهای هوشمند یکی از مهمترین عواملی است که همیشه از سوی متخصصان امر مطرح می گردد، اتصال بی سیم فراگیر، داده های منبع باز، امنیت و طرح های کسب عایدی انعطاف پذیر از مهمترین عوامل موفقیت در ایجاد یک شهر هوشمند هستند که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

معرفی برترین شهرهای هوشمند دنیا

از این روست که امروزه، تمرکز دنیا بر هوشمندسازی شهرها با تکیه بر دوباره بازسازی ها، تنظیم مبلمان شهری و فضاسازی تازه است تا ضمن الکترونیکی شدن خدمات شهری، بتواند حس تعلق شهری را نیز در شهروندان ایجاد کند.

با توجه به اهمیت موضوع شهر هوشمند، در اینجا قصد داریم به معرفی برترین شهرهای هوشمند دنیا بپردازیم.

آمستردام

بزرگترین شهر هلند که و مرکز مالی این کشور نیز است، آمستردام نام دارد. این شهر به واسطه تکنولوژی های مالی، کارآیی انرژی و شرایط فرهنگی، یکی از قدرت های مهم اروپا شناخته می گردد. شهروندان آمستردام از سیستم پیشرفته خدمات اتوماتیک برای خدمات عمومی و دوچرخه های همگانی بهره می برند.

طبق برنامه ریزی های اجرا شده از سوی مدیران شهری، تا سال 2025 تردد خودروهای دیزلی و بنزینی در این شهر ممنوع خواهد شد. آمستردام در رتبه بندی هوشمندترین شهرهای دنیا، در سطوح دنیای و منطقه ای به ترتیب در رتبه های 3 و 2 جای دارد. این شهر در حوزه های اقتصاد، تکنولوژی، نفوذ بین المللی و جابه جایی و حمل ونقل در زمره شهرهای پیشرو است.

بارسلونا

بارسلونا تقریبا در رابطه با اغلب شاخص های شهر هوشمند، عملکرد مطلوبی دارد. مواردی از قبیل حکمرانی، برنامه ریزی شهری، نفوذ بین المللی، تکنولوژی و جابه جایی و حمل ونقلی در این شهر با کیفیت بسیار بالا پیاده سازی شده است.

این شهر به علت استفاده گسترده از تلفن های هوشمند و استفاده از کلان داده ها برای مدیریت ترافیک در میان 25 شهر برتر تکنولوژیکی دنیا قرار گرفته است. مدیریت شهری بارسلونا با اجرای پروژه سی موبایل، در چارچوب سیستم حمل ونقل هوشمند مشارکتی، سعی در بهبود آگاهی استفاده از شبکه جاده ای دارند.

لندن

مرکز و پرجمعیت ترین شهر انگلیس، به عنوان برترین شهر دنیا در جایگاه اول رتبه بندی سال گذشته شهرهای هوشمند قرار گرفته است. این شهر به عنوان میزبان استارت آپ ها و برنامه نویسان در دنیا شناخته شده است.

مخزن اطلاعاتی لندن پلتفرمی است که به وسیله مدیران شهری طراحی شده و هر ماه بیش از 50 هزار شخص حقیقی، شرکت، محقق و توسعه دهنده از آن استفاده می نمایند. حمل ونقل عمومی این شهر یکی از بزرگ ترین پروژه های ساخت وساز اروپا است.

البته این شهر تقریبا در تمام حوزه ها موقعیتی برتر دارد. جابه جایی و حمل ونقل، حکمرانی، تکنولوژی و برنامه ریزی شهری از مواردی است که لندن در آن پیشگام است.

مادرید

این شهر اسپانیا در رتبه بندی هوشمندترین شهرهای دنیا جایگاه ویژه ای دارد. مادرید در حوزه های جابه جایی و حمل ونقل و نفوذ بین المللی عملکرد مطلوبی داشته و مدیران این شهر تعهد خود را به توسعه شهری باثبات نشان داده اند.

راه اندازی پلتفرم مادرید هوشمند این امکان را فراهم ساخته است تا شهروندان با استفاده از تلفن های همراه خود هر مشکل مدیریتی و اشکال در خدمات عمومی را به شورای شهر گزارش دهند. مدیران این شهر بعلاوه پلتفرمی تحت عنوان تصمیمات مادرید راه اندازی نموده اند که بر مبنای مشارکت شهروندان به دموکراسی مستقیم مدیریت شهری یاری می نماید.

نیویورک

یکی از بزرگ ترین و پرجمعیت ترین نواحی شهری در دنیا که پس از مکزیکوسیتی بالاترین تراکم جمعیتی را در آمریکای شمالی دارد، نیویورک است. این شهر همیشه در حوزه اقتصاد پیشتاز است. نیویورک مهم ترین مرکز مالی دنیا، بالاترین تولیدناخالص داخلی شهری را در دنیا داراست.

این شهر مکان بیش از 7 هزار شرکت تکنولوژیکی است که علاوه بر رتبه نخست اقتصاد، در حوزه های سرمایه انسانی، برنامه ریزی شهری، نفوذ بین المللی، تکنولوژی و جابه جایی و حمل ونقل نیز عملکردی مطلوب دارد.

اسلو

این شهر که در منطقه اسکاندیناوی واقع شده، طی سال های 2016 تا 2018 بیشترین پیشرفت را در شاخص هوشمندترین شهرهای دنیا داشته است. تست اتوبوس های الکتریکی، ساخت سایت هایی با انتشار آلاینده صفر، بازسازی ساختمان های موجود با هدف ارتقای سیستم مدیریت زباله و انرژی سبز به وسیله فرآیند بازیافت معدودی از پروژه های اجرایی در این شهر هستند. نکته قابل توجه این است که تمام خدمات مربوط به شهروندان این شهر دیجیتالی شده است.

پاریس

مرکز فرانسه مهم ترین مرکز مالی اروپاست که شعبه اصلی نیمی از غول های مالی فرانسه شناخته شده است، به گونه ای که 20 شرکت از 100 شرکت بزرگ دنیا در این شهر قرار دارند. مدیران این شهر کوشش می نمایند با رونق استفاده از دوچرخه ، خودروهای الکتریکی و پلتفرم های اطلاعاتی در دسترس همه حمل ونقلی پاک برای شهر به ارمغان آورند.

در این شهر با استفاده از کاربردهای اینترنت اشیاء جریان های تردد جمعیت و وسایل نقلیه بهینه شده است. علاوه براین، پروژه گرند پاریس اکسپرس نیز یکی از بزرگ ترین تحولات در سیستم حمل ونقلی اروپا محسوب می گردد. این عوامل سبب شده که پاریس در رتبه بندی اصلی هوشمندترین شهرهای دنیا در رده چهارم جای گیرد.

سنگاپور

سنگاپور در سطح دنیای، هفتمین شهر هوشمند دنیا است. اما در منطقه و حوزه تکنولوژی برترین شهرهوشمند محسوب می گردد. دارا بودن شبکه فیبر نوری به گستردگی مساحت شهر، سرانه سه عددی تلفن های همراه، بیمارستانی که عمده وظایف آن بر عهده روبات هاست، باغ ها و مزارع عمودی که قابلیت تنظیم دما و جمع آوری آب های باران در آنها ایجاد شده، نمونه هایی از ویژگی های این شهر است. در این شهر تکنولوزی به جای سیاست، حرف اول را می زند.

به نقل از: علی بابا
انتشار: October 11 بروزرسانی: October 11 گردآورنده: icctb.com شناسه مطلب: 288
Copyright © 2024 icctb.com All rights reserved.